På lufta nå
Klikk for å lytte til Metromix

22:00 - 24:00

Metromix

Non-stop musikkmiks med nye og gamle klassikere

Radiohistorie

Radio Ung Kristiansand skiftet i 2009 navn til Radio Sør som en naturlig konsekvens av at stasjonen samme året fikk konsesjon til drifte en døgnkontinuerlig lokalradio i Kristiansand frem til 2017.

Samtidig som navnet ble endret, byttet man også programprofil, målgruppe og ikke minst frekvens. Historien om Radio Sør starter tilbake i 1984 da Radio Ung i Kristiansand formelt stiftes og søknad om nærradiokonsesjon innvilges. Det er en historie om organisasjonsradioen som over tid utviklet seg til en kjedeuavhengig og stor kommersiell aktør.

De første sendinger
Radio Ung hadde sin første sending i februar 1985, og var blant de første lokalradioene i Kristiansand. Stasjonen ble startet av Norges Godtemplar Ungdomsforbund (nå Juvente) NGU ønsket å starte med regulære sendinger både for å skape en aktivitet for medlemmene, men også for å spre organisasjonens budskap.

Det var i Ekserserhuset i Tordenskiolds gate det hele startet, i Norges minste studio på 12 kvadratmeter. Her hadde Radio Ung tilhold i 7 år. I denne perioden hadde radiostasjonen over opptil 85 medarbeidere fordelt på 12 sendetimer.

Ekserserhuset ble etter hvert for lite, ble bestemt revet og i 1992 flyttet radioen til nye lokaler i Samsen Kulturhus. Endelig fikk vi adskilt studio og teknikerrom. På denne tiden eksisterte det over ti Radio Ung stasjoner fordelt over hele Norge.

Økonomi og utvikling
Det er en kjensgjerning at det å drive lokalradio ikke er noen enkel oppgave, ei heller noen økonomisk gullgruve. Det har også vi fått erfare, og ved en anledning ble Radio Ung lagt ut for salg med konsesjon utstyr og ellers alt som hører med i radiodriften.

Det ble ikke noe salg, og i 1995, feiret Radio Ung tiårsjubileum, med en sending som varte i et døgn. Senere samme året dannet Kristiansand Kommune og Juvente en stiftelse (Stiftelsen Samsending) som skulle stå for den daglige driften av Radio Ung. Samtidig fikk radioen sin første lønnede daglige leder i Tore Mydland. Nå starter perioden som siden har vært en solid opptur.

I 1999 fratrådte Tore Mydland som daglig leder, men fortsatte som ansvarlig redaktør. Han overlot den daglige ledelsen til Pål Lomeland. Radio Ung vokser fort og kan vise til solid omsetningsøkning de neste årene. Dette er en følge av stadig økende reklamesalg med bakgrunn i suksessfylt omorganisering i sendeflaten.

Ny konsesjonsrunde
På nyåret i 2008 etablerte Stiftelsen et driftsselskap, Kristiansand Lokalradio AS, i forbindelse med søknad om ny konsesjon. Etter utallige behandlingsrunder og reutlysninger, kom den endelige beslutningen fra myndighetene om at vi var tildelt 24/7 konsesjon for Kristiansand. Svaret kom nesten to år etter at vi sendte vår første søknad. Nå var også nye eiere på plass.

I november 2009 kjøpte det nye driftsselskapet opp innboet og det tekniske utstyret til Radio Kristiansand som siden 1997 hadde vært den store radioaktøren i Kristiansand. 1. januar 2010 er Radio Ung, som har vært på lufta i nesten 25 år, historie. Radio Sør er navnet på byens nye lokalradio som fra 4. januar skal sende døgnet rundt på FM 98,6 i Kristiansand.

Sørlandets største lokalradio
I 2011 inledet Radio Sør et formelt samarbeid med Radio Loland, Radio Kvinesdal og Radio Lindesnes, tre andre godt etablerte lokalradioer i regionen. Dermed ble Radio Sør sine sendinger formidlet til 13 kommuner i Vest-Agder og 3 kommuner i Aust-Agder. Samlet dekker Radio Sør i dag 160.000 mennesker. Mot slutten av 2012 kjøpte Radio Sør aksjemajoriteten i Radio Lindesnes. Radio Lindesnes ble etablert i april 2007 av tidligere Lindesnes Nærradio A/L, Lindesnes Avis og Fædrelandsvennen. Lindesnes Nærradio ble startet tidlig i 1985 og er over 20 år.

I 2015 fikk Radio Sør konsejon for å drive almmenradio i Lillesand og Birkenes under profilnavnet, Radio Sør Lillesand.

Siden 1985 har miljøet rundt Radio Ung sendt utallige timer radio, og engasjert nærmere 500 medarbeidere. Vi har fungert som en opplæringsinstitusjon, og er stolte over å ha rekruttert flere medarbeidere til store nasjonale medier.
  
Her er et glimt av historien i bilder: